• خانه
  • اخبار
  • لزوم تغییر و اصلاح الگوی مصرف آبزیان در کشور

لزوم تغییر و اصلاح الگوی مصرف آبزیان در کشور


در همایش تخصصی نقش و جایگاه مصرف آبزیان در سلامت جامعه که با حضور چند تن از مدیران دستگاه های اجرایی کشوری و استانی برگزار شد بر لزوم تغییر و اصلاح الگوی مصرف آبزیان تاکید گردید.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان حمیدرضا قلمکاری، رییس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان در این همایش با بیان اینکه سلامت اجتماعی به همراه سلامت جسمی و روانی ستون های اصلی سلامت را تشکیل می دهند، گفت: در حالیکه پرداختن به پروژه جامعه سالم یکی از ضروریات امروز کشور است، جای یک سند جامع استراتژیک در این زمینه خالی می باشد. وی در نظر گرفتن هزینه های غذا به همراه در دسترس بودن و کیفیت آنرا از زیرمجموعه های پروژه امنیت غذایی دانست و افزود: مقصود از امنیت غذایی دسترسی همه مردم در تمامی اوقات به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم است.

وی کیفیت و ایمنی، دسترسی و استطاعت پذیری را از مولفه های ارزیابی شاخص امنیت غذایی در جهان بیان و تصریح کرد: استرالیا، بلژیک، چین، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان و یونان از کشورهای نخست جهان در امنیت غذایی بوده این در حالی است که بر اساس آخرین آمار موجود در بین ۱۲۵ کشور جهان در این زمینه ایران دارای رتبه ۸۲ می باشد. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان ایمنی غذا را نیز به معنی مجموعه اقداماتی که کمک می کنند تا تمامی مواد غذایی هر چه سالم تر مصرف شوند دانست و افزود: هدف از ایمنی غذا به حداقل رساندن بیماری های منتقله از موادغذایی است.

قلمکاری دسترسی به غذای ایمن را رکن اصلی امنیت غذایی نام برد و بر انجام تمامی اقدامات در این زمینه مبتنی بر توسعه پایدار تاکید کرد و در ادامه سهم مصرف ماهی و میگو را در سبد غذایی خانوار حدود ۳ درصد بیان و تصریح کرد: هزینه هایی که دولت ها بدلیل مشکلات اقتصادی خانواده که منجر به کم شدن مصرف مواد مغذی همانند آبزیان و باعث بالا رفتن بیماری های ناشی از سوء تغذیه می شود ، بسیار بیشتر از هزینه هایی است که دولت می تواند در چارچوب بسته حمایتی غذایی بصورت یارانه در اختیار خانوارها با درآمد پایین قرار دهد.

وی کاهش هزینه های پزشکی، کاهش بیماریها، افزایش امید به زندگی و افزایش کارایی و بهره وری در جامعه را از جمله منافع استفاده از غذای سالم دانست. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان با بیان اینکه در زمینه صید ماهی ایران حایز رتبه ۲۸ در جهان است، گفت: بر اساس آمار سال ۲۰۱۶ میلادی کشورمان در زمینه آبزی پروری رتبه ۱۷ جهان را دارا می باشد. قلمکاری سرانه مصرف آبزیان در ایران را نیز حدود ۶/۱۰ کیلوگرم در حالی دانست که این رقم در دنیا ۲۰ کیلو گرم می باشد. وی یکی از بهترین راه ها برای افزایش سرانه مصرف آبزیان در کشورمان را حمایت و توسعه صنایع غذایی و کنسرو ماهی در کشور بیان کرد.

وی ترغیب به نوین سازی آبزی پروری و صید، ارایه خدمات آموزشی و پرورشی، توسعه فروشگاه ها و بازارهای کشاورزی، اعطای یارانه به صورت مواد غذایی سالم و… را از جمله راهکارهای اساسی افزایش سرانه مصرف ماهی در حوزه اقتصاد و تهیه و تدوین دستورالعمل های تغذیه متناسب با فرهنگ جامعه، اقتصاد منطقه و ویژگیهای اجتماعی همچنین پایش وضعیت تغذیه را از راهکارهای اساسی زیرساختی بیان نمود. امیر حسین افیونی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان نیز با تاکید بر اینکه استان اصفهان در زمینه تولید مواد پروتئینی از استان های شاخص کشور می باشد، افزود: اصفهان در تولید محصولات پروتئینی با کیفیت سرآمد است. وی وجود تولیدکنندگان ماهر و همکاری دانشگاه ها و مراکز علمی برای تربیت متخصصین و کارشناسان کارآمد را در موفقیت در این زمینه موثر دانست.

افیونی استفاده از تکنولوژیهای نوین، مکانیزاسیون و تزریق دانش آموختگان ماهر به واحدهای تولیدی را موجب بالا رفتن سرانه تولید محصولات باکیفیت در استان ذکر و ابراز امیدواری نمود: در صورت حذف قوانین دست و پاگیر در زمینه تمامی اقلام مواد پروتئینی قابلیت صادرات خواهیم داشت. مجتبی فوقی، مدیر شیلات استان اصفهان نیز در این همایش گفت: در سطح استان بیش از ۷ هزار تن انواع آبزی تولید شده و این در حالی است که اصفهان ۲۷ درصد ماهیان زینتی کشور را نیزتولید می نماید. وی مصرف سرانه ماهی در کشور را در حالی ۱۰ کیلوگرم عنوان کرد که این میزان در سال ۷۵ حدود ۵/۴ کیلو بوده است.

فوقی ارتقاء میزان مصرف سرانه آبزیان را در امنیت غذایی موثر دانست. همچنین عیسی گلشاهی، مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران نیز با بیان اینکه در کشورهای در حال توسعه به تجارت آبزیان به عنوان اهرمی برای از بین بردن فقر و در کشورهای توسعه یافته به این تجارت به عنوان اهرمی برای تولید ثروت نگاه می شود گفت: این در حالی است که تنها ۱۰ درصد از سبد صادراتی ایران به آبزیان اختصاص یافته ولی خوشبختانه ارزش صادرات محصولات شیلاتی در کشور روندی رو به رشد داشته است.

وی با ابراز خرسندی از روند رو به رشد مصرف آبزیان در کشور افزود: علیرغم اینکه میزان مصرف سرانه در کشورهای توسعه یافته بالاتر است اما سهم پروتئین آبزیان از کل پروتئین حیوانی مصرفی در کشورهای در حال توسعه بیشتر است و در ایران نیز مصرف سرانه آبزیان از ۱/۸ کیلو در سال ۹۱ به بیش از ۱۱ کیلو گرم در سال ۹۶ رسیده است. رییس کمیته ملی کدکس ماهی و فرآورده های شیلاتی از برنامه وزارت جهادکشاورزی برای دستیابی به حدود ۴۰ گرم سرانه پروتئین حیوانی مصرفی روزانه در افق برنامه ششم توسعه خبر داد. گلشاهی همچنین تصریح کرد: با توجه به کاهش ذخایر ساحلی و به کارگیری اصول ماهیگیری مسئولانه در جهت صیانت از ذخایر آبزیان دریایی، بهره برداری از ظرفیت های بالقوه ذخایر آبزیان در آب های بین المللی و دور از مهمترین سیاست های بخش صید، ارتقاء سهم محصولات شیلاتی در امنیت غذایی کشور و تامین سرانه گرم پروتئین مصرفی روزانه آبزیان به بیش از ۸ گرم در پایان برنامه ششم توسعه است.

وی درادامه ضمن انتقاد از عدم بهره گیری متناسب اقتصادی از آبزیان در کشور گفت: خوشبختانه امروزه آبزیان از غذای اتفاقی در سبد غذایی خانوار به غذای جایگزین تبدیل شده اند. کاظم عبدی دکترای تخصصی بهداشت و بیماریهای آبزیان نیز در این همایش آبزی پروری را راهکاری اساسی برای فقرزدایی و اشتغالزایی عنوان و تصریح کرد: افزایش امنیت زیستی و مدیریت بهداشتی در مزارع راهکار اساسی پیشنهادی فایو برای پر کردن خلاء رشد تولید آبزیان تا سال ۲۰۳۰در جهان است. وی با تاکید بر لزوم تغییر سیاست کشوراز تولید کمی به ارتقای تولید کیفی ومکانیزه همچنین توسعه آبزی پروری در آبهای دریایی با در نظرگرفتن ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی بر لزوم تدوین نقشه راه و سیاست آبزی پروری در کشور تاکید نمود.

در ادامه سیدمرتضی صفوی عضو هیات علمی دانشگاه نیز پایین بودن اسیدهای چرب اشباع غنی بودن از پروتیین با کیفیت بالا و چربی های امگا ۳ و منبع غنی بودن از ویتامین و مواد معدنی را از ویژگی های تغذیه ای آبزیان نام برد. وی در ادامه با اشاره به توصیه انجمن قلب ایالات متحده مبنی بر مصرف ماهی بویژه چرب حداقل دوبار در هفته برای بزرگسالان تاثیر در رشد کاهش فشارخون کاهش سفتی و شکنندگی مفاصل پیشگیری از افسردگی کاهش خطر زایمان پیش از موعد و… را از جمله مزایای مصرف اسدهای چرب امگا ۳ عنوان کرد. مسعود بختیاری مسوول کمیته صنایع غذایی ذیل کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این همایش بر لزوم حمایت از صنایع تبدیلی و کارخانجات کنسروسازی در کشور به دلیل پیشگیری از ضایعات محصولات کشاورزی دامپروری و شیلاتی افزایش ماندگاری محصولات و…تاکید نمود.


نوشته شده در تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۹۷

دکتر حمیدرضا قلمکاری

عضو هیأت رئیسه، هیأت نمایندگان و رئیس شورای مطالعات استراتژیک اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان | دوره نهم


تمامی حقوق برای موسسه‌ی بین‌المللی و غیرانتفاعی ایندکس محفوظ می‌باشد. © ۱۴۰۱