• خانه
  • اخبار
  • متن بیانیه ی دهمین کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق اصفهان فی المجلس برای پیگیری های بعدی تقدیم دکتر علی محمد شاعری گردید

متن بیانیه ی دهمین کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق اصفهان فی المجلس برای پیگیری های بعدی تقدیم دکتر علی محمد شاعری گردید


متن بیانیه ی کمیسیون کشاورزی ، آب و محیط زیست اتاق اصفهان که توسط رئیس این کمیسیون دکتر حمیدرضا قلمکاری با تاثیرگذاری موثری در حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس قرائت شد ، فی المجلس برای پیگیری های بعدی تقدیم دکتر علی محمد شاعری گردید.

بسم ا… الرحمن الرحیم

بیانیه کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان

وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ

هر چيز زنده‏ اى را از آب پديد آورديم آيا [باز هم] ايمان نمى ‏آورند (آیه ۳۰ سوره انبیاء)

كشور در حوزه كشاورزي و منابع طبيعي در شرايط ناپايداري و بحران است. تالاب هاي كشور يكي پس از ديگري خشكيده اند و يا در حال نابودي هستند، منابع آب زير زميني رو به نابودي است و ۱۲۰۰ كيلومتر كف شكني چاه ها در هر سال در تعقيب آب زيرزميني در حال نابودي، فاجعهِ فرونشستِ سراسري دشت ها يا زلزله خاموش را گريبانگير كشور كرده است.

در شرايط توسعه ناپايدار و ناپايداري وضعيت توسعه اي كنوني، سندِ تفصيليِ برنامه ششم در بخش كشاورزي و منابع طبيعي بجاي تداوم روندهاي جاري مي بايست رويكرد جلوگيري از رويه هاي بحران ساز را در پيش بگيرد.

کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان با تشکیل گروهی از نخبگان آب و محیط زیست به عنوان گروه مشاورین آمادگی دارد جهت ارائه مشاوره های تخصصی در زمینه آب و محیط زیست و تثبیت موارد تخصصی  در سند برنامه ششم توسعه با مجلس شورای اسلامی همکاری کامل داشته باشد.

در این نشست که با هدف نقد و بررسی کارشناسانه در سند برنامه ششم توسعه از دیدگاه دو مسئله و دغدغه اساسی کشور و همچنین فلات مرکزی ایران با موضوع آب و محیط زیست در اولویت دستور کار قرار گرفت و پیشنهادات کاملا” تخصصی مبتنی بر ضرورت های ابلاغی کشور جهت بازنگری در سند مربوطه، فی المجلس از طریق کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق اصفهان جهت بهره برداری به رییس محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر علی محمد شاعری تقدیم گردید:

تعادل بخشي آبخوان ها و منابع آب، متوقف كردن روندِ لگام گسيختهِ بارگذاري ها بر منابع آب بايد اولويت محوري برنامه ششم و سند تفصيلي برنامه باشد. لازمه اين سياست راهبردي اصولي، تعديل سطوح كشت در حد توان اكولوژيك كشور است.

هدفگذاري افزايش صادراتِ محصولات كشاورزي، به منزله صدور آب مجازي در كشوراست كه با رويداشت به بحران فراگير آب در كشور مورد تأييد نيست و نيازمند بازنگري است.

سياست كلان توسعه روش هاي نوينِ آبياري در كشور به دليل توسعه كشت از محل قطع فرونشتِ عمقي آبياري، نه تنها منجر به صرفه جويي در مصارف آب نمي شود بلكه منجر به بارگذاري بيشتر بر منابع آب  مي شود.

در سند تفصيلي، راندمان آبياري در كشور ۴۰/۶ درصد عنوان شده و بالا بردن راندمان آبياري، هدفگذاري شده است. راندمان آبياري اعلام شده راندمان واقعي آبياري در مقياس كلان در كشور نيست و معرف راندمان آبياري در مقياس خرد(مزرعه كشاورز) است.  رقم واقعي راندمانِ آبياري در كشور، از رقم اعلام شده بيشتر است.

۷۵ در صد كشور در معرض فرسايش بادي و بيابان زايي است. با خشك شدن تالاب ها، خطر بيابان زايي تشديد مي شود. هدفگذاري مقابله با بيابان زايي ناكافي است و به منزله گسترش بيابان زايي در پايان برنامه ششم است.

سياست كلان پرداخت يارانه زياد به حامل هاي انرژي پمپاژ آب كشاورزي (۹۷ درصد قيمت تمام شده برق به صورت يارانه)، به منزله بكارگيري مشوق هاي مالي براي برداشت و مصرف هرچه بيشتر و غير مسئولانه منابع آب است. هدايت سياست هاي حمايتي بخش كشاورزي از پرداخت يارانه به حامل هاي انرژي پمپاژ آب و نهاده ها مي بايست به سياست پرداخت يارانه به محصول نهايي تغيير يابد.

  با توجه به بحران های آتیِ ناشی از خشک شدن تالاب بین المللی گاوخونی در راستای حفظ محیط زیست، تمامی حوزه ها نسبت به تخصیص واقعی حق آبه تالاب تاکید نمایند.

پیگیری مجدانهِ احیا و تاسیس صندوق ملی محیط زیست با اصلاح ساختار و تعیین مدیریت منابع و مصارف اقدام عاجل به عمل آید.

کلام آخر:

با عنایت به اهمیت و شرایط خاص رودخانه زاینده رود در فلات مرکزی ایران از ابعاد زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی، تاریخی و …  و  تاثیر مستقیم آن بر زندگی بیش از شش میلیون نفر  هموطنان مان از این حوضه آبریز، ضروری است که حل مشکل زاینده رود با ایجاد “ستاد ملی نجات  زاینده رود از سرآب تا پایاب” با در نظر گرفتن  بودجه ای متناسب با الگوی موفق دیگر در کشور (دریاچه ارومیه) در برنامه ششم توسعه تثبیت  و تصویب شود.

به همین منظور کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان آمادگی دارد جهت طراحی  و تدوین نقشهِ راه و ارائهِ برنامه های عملیاتی جهت ایجاد هرچه سریعتر ستاد مربوطه در تمامی ابعاد، پیوسته در خدمت کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و سایر کمیسیون های مرتبط در مجلس شورای اسلامی از جمله کمیسیون تلفیق باشد.

منبع: با خبر باش


نوشته شده در تاریخ ۱ آبان ۱۳۹۵

دکتر حمیدرضا قلمکاری

عضو هیأت رئیسه، هیأت نمایندگان و رئیس شورای مطالعات استراتژیک اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان | دوره نهم


تمامی حقوق برای موسسه‌ی بین‌المللی و غیرانتفاعی ایندکس محفوظ می‌باشد. © ۱۴۰۱