• خانه
  • اخبار
  • تشکیل هلدینگ های بزرگ کشاورزی استان برای صادرات به روسیه

در پنجمین کمیسیون کشاورزی اتاق اصفهان مطرح شد؛

تشکیل هلدینگ های بزرگ کشاورزی استان برای صادرات به روسیه


پنجمین جلسه کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان با حضور ۱۰۰ شرکت کننده در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد. در این جلسه گزارش عملکرد، برنامه ها و طرح های کمیته آب، کمیته تولیدات کشاورزی و صنایع تبدیلی، گزارش ماموریت تیم اعزامی به نمایشگاه مسکو و ارایه آمایش سرزمین اصفهان در حوزه آب مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رودخانه  زاینده رود نیاز به یک ساختار حکمرانی مؤثر و قوی برای گرفتن تصمیمات دارد.

«حمیدرضا قلمکاری» رییس کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست  اتاق بازرگانی اصفهان در این جلسه گفت: کارشناسان حوزه آب بر این باور‌ند که خشک شدن زاینده‌رود در چند سال پیاپی، نابودی کشاورزی در بخش‌های میانی و پایاب رودخانه زاینده‌رود، خشک‌شدن باغ‌های با قدمت چند صدساله و دارای حق‌آبه در طومار شیخ بهایی، افت مداوم منابع آب زیرزمینی که به‌ صورت نابودی کمی‌ و کیفی آبخوان‌ها و پدیده فاجعه‌بار و غیرقابل جبران نشست سراسر دشت‌ها نمود داشته و در معرض نابودی قرار گرفتن تالاب گاوخونی از جمله پیامدهای بحران کمبود آب در حوضه زاینده‌رود است.

قلمکاری اظهار کرد:بحران آب در حوضه زاینده‌رود  معضلی محلی و مربوط به یک استان و یک ناحیه نیست بلکه معضلی ملی است.آب شرب ۵ میلیون نفر جمعیت ساکن در حوضه زاینده‌رود، یزد، کاشان، نائین، اردستان و ، ۶۸ درصد تولید فولاد کشور، ۵/۸ درصد تولید برق کشور و ۲۶ درصد تولید فرآورده‌های نفتی کشور به جریان دایمی آب در زاینده‌رود وابسته است و بنابراین تداوم کمبود آب در حوضه زاینده‌رود، بحرانی تمام‌عیار در تمامی ابعاد اجتماعی،اقتصادی،فرهنگی،زیست‌محیطی و امنیتی را موجب خواهد شد که آثار و پیامدهای سو آن ابعادی ملی خواهد یافت.

وی اضافه کرد:محققین و اساتید دانشگاههای اصفهان معتقدند که نبود مدیریت صحیح بر حوزه آبریز زاینده‌رود از علل اصلی خشک ‌شدن آن بوده است. علت این پدیده را بایستی در عدم حکمرانی صحیح و مدیریت غیریکپارچه جست‌ و جو کرد.

رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان تاکید کرد:با خشک‌ شدن زاینده‌رود نه‌تنها تمامی فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی ساکنان اصفهان دچار دگرگونی می‌شود، بلکه پیامدهای روحی-روانی، زیست-‌محیطی و حتی امنیتی-سیاسی آن در سطوح منطقه‌ای و ملی تاثیری ژرف بر جای می‌نهد. با افزایش تقاضا برای آب، فشار بر حوضه‌های آبریز افزایش پیدا می‌کند و متناسب با آن وجود یک ساختار حکمرانی مؤثر و قوی برای گرفتن تصمیمات بهتر مورد نیاز است.

قلمکاری تصریح کرد:چنانچه عملکرد استان‌های ذینفع حوضه آبریز زاینده‌رود را مورد ارزیابی واقع‌بینانه قرار دهیم، خواهیم دید که عدم قانون‌پذیری و گریز از قواعد عرفی و عدم مشارکت سازمان‌یافته مردم، علل اصلی در مدیریت غیراصولی زاینده‌رود است. نه‌تنها استان چهارمحال و بختیاری به برداشت و پمپاژهای غیرمجاز آب پرداخته، استان اصفهان نیز بدون توجه به حق‌آبه کشاورزان شرق اصفهان و با نادیده‌ گرفتن ظرفیت زیست‌ محیطی   Environmental Carrying Capacity) ) این استان و با گسترش غیراصولی صنعت، جمعیت (مصرف‌ کننده‌ آب) فراوانی را به خود جذب کرده و در شرایط ترسالی از ایستگاه پل‌ کله و دیگر مناطق به فروش و انتقال آب به دیگر نقاط اقدام نموده است.

برای حضور بلند مدت در بازار روسیه بایستی هلدینگ های بزرگ کشاورزی در استان تشکیل شود

«سید وحید ذرفولی» رییس اتحادیه تواید کنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان اصفهان و سرپرست هیات اعزامی کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان به روسیه مهمترین موارد در خصوص تجارت با این کشور را تجمیع تولیدات (صرفه به مقایس)، تولید بر اساس نیاز بازار روسیه ،بسته بندی مطابق استانداردهای این کشور و تضمین بازگشت سرمایه برشمرد و گفت: با توجه به نیاز مواد باغی و خشکبار در بازار روسیه  می توان زمینه حضور بلند مدت در این بازار را فراهم ساخت.

وی مهمترین اقلام کشاورزی صادراتی از ایران به روسیه را خیار،کلم،کیوی،رب گوجه فرنگی،سبزیجات تازه،کشمش،سیب زمینی،پیاز و هندوانه برشمرد و گفت:رقیب  اصلی ایران در بازار مواد غذایی برزیل و کشورهای آمریکای جنوبی است ولی دستور ویژه پوتین رییس جمهور روسیخ  در خصوص ارتباط اقتصادی با ایران می تواند بر توسعه روابط اقتصادی دو کشور تاکید کند.

وی ظرفیتهای خالی و مازاد تولیدات استان به ویژه  در بخش مرغ ، سیب سمیرم و محصولات گلخانه ای  گفت:  انعقاد قراردادهای بلند مدت ، مشارکت طرف روس در بذر و در سازه و همچنین خرید محصولات به صورت تضمینی می تواند گامی موثر در افزایش حجم مبادلات دو کشور باشد.

دزفولی پیشنهاد تشکیل یک هولدینگ بزرگ با محصولات متنوع و همچنین اجاره غرفه و سردخانه  در  فود سیتی مسکو(مرکز خرید غذایی) را ارایه کرد و گفت: ایجاددفتر این هولدینگ باعث پاسخگویی ر کمترین زمان به نیازهای غذایی بازار روسیه است.

وی بزرگترین چالش پیرامون روابط  تجاری ایران و روسیه را  حمل و نقل کالا  برشمرد و گفت:کاهش نرخ برابری روبل در مقابل دلار از دیگر چالش های پیش روی تجار اصفهانی برای تجارت با روسیه است.

«مسعود میرمحمد صادقی» مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان در این جلسه با بیان اینکه وضعیت زاینده رود خوب نیست و پیش بینی خوبی نیز برای سال آینده در مورد آن نداریم، گفت: ملی کردن مساله زاینده رود اقدامی بسیار موثری است که در سال های اخیر تلاش های زیادی نیز در رابطه با آن صورت گرفته اما متاسفانه نتیجه مطلوب را نداشته است.

وی  اقدامات و دغدغه های کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی را قابل تقدیر دانست و افزود: زنده کردن زاینده رود به نحوی که آب همیشه در آن جریان داشته باشد و یا اینکه این مساله در سطح ملی مانند دریاچه ارومیه مطرح شود کار سختی است که مساعدت تمامی دستگاه ها و بخش خصوصی را می طلبد.

وی دیپلماسی زاینده رود، مدیریت یکپارچه حوضه آبریز، بحث های داخل حوضه، عدم بارگذاری های جدید در منطقه، تعادل بخشی به برداشت ها را از جمله اقدامات صورت گرفته و در حال انجام عنوان کرد و گفت: شرکت آب منطقه ای آماده همکاری همه جانبه با اتاق بازرگانی در خصوص مساله آب است.

«مجتبی معقول» مسوول کمیته تولیدات کشاورزی و صنایع تبدیلی کمیسیون در این جلسه پیشنهاد ایجاد منطقه ویژه تولید محصولات متنوع از سیب زمینی در منطقه داران ارایه کرد و گفت:به دلیل برنامه نداشتن در تولید و فرآوری سیب زمینی سالانه چندین تن بلااستفاده می ماند.

وی از تولید  سالانه ۵۸۰ هزار تن سیب زمینی در استان خبر داد و گفت:ایجاد منطقه ویژه تولید محصولات سیب زمینی باعث افزایش بهره وری در تولید این محصول و همچنین اشتغال زایی در منقه می شود.

«گلستان مهر» دبیر کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان به ارائه گزارشات و نتایج مصوبات گذشته نظیر تشکیل کارگروه ویژه گیاهان تراریخته، ارایه پروپوزال طرح تولید صنعتی گیاهان دارویی، بررسی کشت جلبک های تک سلولی، ارایه پروپوزال طرح منطقه ویژه ی سیب زمینی، بسته پیشنهادی اصلاح الگوی کشت، اعزام نفرات تخصصی برای بررسی بازار کشاورزی روسیه، راه اندازی پژوهشکده آب و محیط زیست، آمایش سرزمین اصفهان در حوزه آب گفت: اکثریت مصوبات یا به صورت کامل انجام شده اند و یا مراحل پایانی اجرایی خود را سپری می کنند.

پورتال اتاق بازرگانی اصفهان


نوشته شده در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۹۴

دکتر حمیدرضا قلمکاری

عضو هیأت رئیسه، هیأت نمایندگان و رئیس شورای مطالعات استراتژیک اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان | دوره نهم


تمامی حقوق برای موسسه‌ی بین‌المللی و غیرانتفاعی ایندکس محفوظ می‌باشد. © ۱۴۰۱