زاینده رود فقط متعلق به اصفهان نیست، زاینده رود قلب تپنده فلات مرکزی است.به همت کمیسیون کشاورزی ، آب و محیط زیست اتاق اصفهان ” طرح نجات زاینده رود از سراب تا پایاب ” وارد مجلس می شود.
به گزارش خبرنگار باخبرباش ، تمام جامعه شناسان بر این عقیده اند که عدم تعامل و هم افزایی بین مسئولین کشور و مردم مهمترین علل شکست بسیاری از طرح ها و پروژه ها درکشور است . این مساله در سال های اخیر به قدری آشکار بود که حتی مقام معظم رهبری برای فرهنگ سازی در این زمینه سال ۹۴ را با عنوان سال ” دولت ملت همدلی وهمزبانی ” نام گذاری نمودند.
در واکاوای مشکلات به وجود آمده در حوضه ی آبریز زاینده رود نیز این عدم تعامل ها نقشی کلیدی را ایفا نموده اند به گونه ای که مدیریت های استانی ، زیاده خواهی ها و عدم توجه به تبعات زیست محیطی و برداشت های بی رویه که باعث خشکی زاینده رود و باتلاق گاوخونی شده است را می توان مولود همین ناهماهنگی ها دانست .
اما با تشدید بحران آب در فلات مرکزی ایران ، به تازه گی توسط کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان طرحی تحت عنوان ” نجات زاینده رود از سرآب تا پایاب ” تدوین شده است . طرحی که به زعم بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران نظیر دکتر عنایت الله بیابانی قائم مقام خانه ی کشاورز ایران علی رغم اینکه همه جانبه و در چهارچوبی علمی تدوین شده است بدون حمایت مردم و همکاری همه جانبه ی مسئولین مختلف نمی تواند مردم ایران را از تبعات زیست محیطی خشک شدن باتلاق گاوخونی برهاند .
اما با این وجود کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان در راستای این هم افزایی نیز گام هایی برداشته است و شاهد این ادعا دعوت از مسئولین کشوری نظیر رئیس کمیسیون کشاورزی ،آّب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی و حضور نمایندگان استانداری ، شورای شهر ، جهاد کشاورزی ، شرکت آب منطقه ای ، شرکت آبفا ، دانشگاه ها و … در جلسات این کمیسیون است .
در جلسه ی اخیر کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان نیز جرقه هایی از ایجاد یک تعامل برای احیای زاینده رود دیده می شد
در این جلسه دکتر علی محمد شاعری رئیس کمیسیون کشاورزی ، آّب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با منطقی دانستن طرح ” نجات زاینده رود از سرآب تا پایاب ” گفت : هیچ چیز زاینده رود از دریاچه ی ارومیه کمتر نیست و برای بازگرداندن آب به رودخانه و جلوگیری از تبعات زیست محیطی باتلاق گاوخونی لازم است همه ی مسئولین و مردم با هم همکاری داشته باشند.
وی بررسی و مدیریت این حوضه ی آبریز با نگاهی ملی را از نقاط قوت این طرح دانست و ادامه داد : متاسفانه تمامی حوضه ی های آبریز و زیستگاه های کشور را خطر خشک شدن تهدید می کند و بر این اساس مسئله ی آب و محیط زیست باید در صدر اولویت های کشور قرار بگیرد .
دکتر احمد شریعتی نایب رئیس شورای شهر اصفهان نیز در این نشست با تاکید بر اینکه اعضای این شورای به عنوان نماینده ی دومیلیون شهروند اصفهانی مجدانه به دنبال احیای زاینده رود هستند از رئیس کمیسیون کشاورزی ،آب و منابع طبیعی مجلس شواری در خواست کرد تا اقدامات لازم جهت تثبیت و تصویب طرح ” نجات زاینده رود از سرآب تا پایاب ” را پیگیری نمایید .
وی با بیان اینکه مشکلات ناشی از خشک شدن حوضه ی آبریز زاینده رود به دلیل مسائل امنیتی به صورت کامل و شفاف اطلاع رسانی نمی شود گفت : سلامت جسمی و روانی ، نشاط و شادابی ، گردشگری و کشاورزی اصفهان در گرو حیات زاینده رود است و ما خواستار اجرای طرح ۹ ماده ای شورای آب و تشکیل ستاد ملی احیای زاینده رود هستیم .
دکتر حمیدرضا قلمکاری رئیس کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست با بیان اینکه مجمع نمایندگان استان اصفهان میهمان جلسه ی بعدی این کمیسیون در راستای عملیاتی شدن این طرح هستند تاکید کرد : در تدوین طرح ” نجات زاینده رود از سرآب تا پایاب “همه ی صاحب نظران ، اساتید دانشگاه ،خبرگان کشاورزی ، مسئولین دستگاه ها و … حضور داشته اند و این طرح همسو با منافع ملی تدوین شده است .
دکتر قلمکاری عامل احیای دریاچه ی ارومیه را داشتن مدیریتی یک پارچه و نگاهی ملی دانست و اظهار داشت : ایجاد ستاد ملی نجات حوضه ی آبریز زاینده رود نیز می تواند با مطرح شدن در طراز ملی و مساعدت همه ی مسئولین و مردم ، آب را به بستر خشک رودخانه ی زاینده رود بازگرداند .
اگرچه سالیان طولانی است که برنامه ها ، سخنرانی ها و بیانیه های زیادی در جهت احیای حوضه ی آبریز زاینده رود مطرح می شود اما همه ی این موارد به دلیل عدم تعامل ، لحاظ نشدن منافع ملی ، کارشناسی نادرست و مهمتر از همه عدم پیگیری های لازم نتوانسته است دردی را از زاینده رود و باتلاق گاوخونی درمان کند .
اما با در نظر گرفتن روحیه ی پیگیری کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی ؛ مساعدت اساتید دانشگاهی و کارشناسان خبره و تعامل به وجود آمده مابین مسئولین و مردم می توان انتظار داشت که طرح “ستاد ملی احیای زاینده رود از سرآب تا پایاب ” به زودی در مجلس شورای اسلامی مورد تثبیت و تصویب و زمینه برای حیات دائمی این روخانه فراهم شود.